A fémkereső kapuval általában börtönökben, bíróságokon, reptereken, közintézményekben alkalmazzák, de megtalálhatóak lehetek, nagyobb irodaházakban is. A legfőbb feladata, hogy az intézmény területére veszélyes vagy nem kívánatos tárgyak ne juthassanak be. a fémkereső kapu által biztosítva az intézmény biztonságát.
A fémkereső kapu nagyon fontos feladatot lát el a védelem szempontjából. A fémkereső kapu segítségével könnyen felfedezhető, ha az épületbe lőfegyvert, szúróeszközt, robbanó anyagot kívánnak bejuttatni. Ezáltal a fémkereső kapu nagy segítségre van a biztonsági emberek számára, megkönnyítve az ők feladataikat. Mivel egyszerűbben kimutathatóak a veszélyes tárgyak. Az egyre többször megkísérelt terrorcselekmények, eltérített repülőgépek következtében egyre fokozódó ellenőrzések végett a fémkereső kapuk is fontos szerepet kaptak. Így a fémkereső kapuk és a fémkereső által kevesebb a valószínűsége, hogy bármilyen terrorcselekmény követeztében repülőgép szerencsétlenség történik. Nagyobb biztonságot nyújtanak a fémdetektorok.
A másik terület ahol sajnos egyre elterjedtebb a fémkereső kapu alkalmazása az, az iskolák. Egyre több olyan esetről hallunk, hogy lövöldözés történt iskolákban. Leginkább Amerikában. de mind ez elkerülhetővé válhatott volna, ha a fémkereső kapu segítségével a lőfegyver be sem jutott volna az iskola területére. Így inkább gondolkodjunk előre és akadályozzuk meg a bajt. Még egyenlőre Amerikában történik ilyen, de akár Magyarországon is előfordulhat.
Más területeken már működik a fémkereső kapu nyújtotta biztonság, az iskolákban is alkalmazhatjuk biztonsággal.

Bővebb infprmációt itt talál: fémkereső kapuk, fémdetektor